Які бізнеси відкривали українці під час локдауну?
15 березня 2021
Кур’єри, ІТ та домашня прислуга — такі фопи виросли найбільше за 2020 рік.
Серед кур’єрів було відкрито 2,8 тисяч фоп, їх кількість зросла на 353%. Росте IT-сфера: відкрито 36,5 тисяч фоп, їх побільшало на 16,6%. Українці, які винаймають домашню прислугу, відкрили 263 фоп, щоб зареєструватися як роботодавець. За рік таких фоп додалось 63,7%.
Комп’ютерне програмування, консультування та пов’язана з ними діяльність | 30 025 | 55.0% |
---|---|---|
Надання інформаційних послуг | 6 388 | 11.7% |
Надання інших індивідуальних послуг | 5 438 | 10.0% |
Поштова та кур’єрська діяльність | 2 760 | 5.1% |
Охорона здоров’я | 2 319 | 4.2% |
Діяльність головних управлінь (хед-офісів); консультування з питань керування | 1 748 | 3.2% |
Надання соціальної допомоги без забезпечення проживання | 1 698 | 3.1% |
Освіта | 1 478 | 2.7% |
Рекламна діяльність і дослідження кон’юнктури ринку | 1 445 | 2.6% |
Діяльність у сферах права та бухгалтерського обліку | 1 317 | 2.4% |
Закрилися 10 928 складських фоп — а це 10,5% бізнесів. Підприємці, що займаються оптовою торгівлею, закрили 5 668 фоп: їх стало меньше на 5%. Припинили діяльність 2689 фоп у сфері радіо та телебачення та 2 282 у авіації — це по 13% підприємців.
Складське господарство та допоміжна діяльність у сфері транспорту | 10 928 | 41.1% |
---|---|---|
Оптова торгівля, крім торгівлі автотранспортними засобами та мотоциклами | 5 668 | 21.3% |
Діяльність у сфері радіомовлення та телевізійного мовлення | 2 689 | 10.1% |
Авіаційний транспорт | 2 282 | 8.6% |
Тимчасове розміщування | 1 125 | 4.2% |
Діяльність у сфері спорту, організування відпочинку та розваг | 1 122 | 4.2% |
Водний транспорт | 840 | 3.2% |
Оброблення деревини та виготовлення виробів з деревини та корка, крім меблів; виготовлення виробів із соломки та рослинних | 798 | 3.0% |
Діяльність із забезпечення стравами та напоями | 612 | 2.3% |
Виробництво одягу | 557 | 2.1% |
Заклади громадського харчування не увійшли в топ постраждалих сфер. Не зважаючи на те, що, за даними Poster, під час першого жорсткого локдауну кафе та ресторани втратили до 80% своїх обігів, зараз вони майже повернулися до показників початку 2020 року. За рік 612 підприємців у сфері громадського харчування припинили існування — це лише 1% від загальної кількості.
Джерело: Опендатабот
Отримуйте аналітику від Опендатабот в Телеграм каналі
Канал Опендатабот