Тепер ви можете перевірити, чи відповідають продукти у вашому магазині державним стандартам.
20 лютого 2019
Тепер ви можете перевірити, чи безпечно купувати продукти у вашому магазині та чи правильно організоване харчування в дитячому садку.
Держпродспоживслужба перевірила 829 українських компаній, які займаються роздрібною торгівлею. Виявилося, що 52% з них порушують права споживачів.
Реалізація продуктів без належної інформації, продаж товарів, у яких закінчився термін придатності, або неправильні умови зберігання — це найпопулярніші порушення. Якщо вони були виявлені — продукти в такому магазині становлять небезпеку для здоров’я.
Автор: Мілана Шаповалова
Всього за 2018 рік Держпродспоживслужба провела 15 728 планових перевірок.
В компаніях, які займаються роздрібною торгівлею, було проведено 829 перевірок. З них 52% були з порушеннями.
Найпоширеніші порушення — реалізація продукції без належної інформації про неї, порушення умов зберігання продуктів, реалізація товарів, у яких закінчився термін придатності.
Окрім цього Держпродспоживслужба перевірила заклади освіти (3 081) та медичні заклади (1 363). Порушення були виявлені у 36% освітніх та 27% медичних закладів.
«З квітня 2018 року почав діяти закон, згідно з яким розклад планових перевірок розміщений на офіційному сайті, й підприємці мають можливість до них підготуватися. Тому, логічно припустити, що в реальності порушень значно більше»,
— розповідає голова правління громадської спілки Укрспожив-контроль Максим Гончар.
Дізнатися про результати перевірок будь-якого закладу (магазин, ресторан чи дитсадок) можна в Опендатабот.
«Ви можете придбати фальсифікований продукт, не підозрюючи про це. Якщо інформація про товар не відповідає дійсності або у постачальника немає документів, які б підтвердили його якість, то такий продукт може становити небезпеку. І відсутність таких документів — це лише поверхнева перевірка, оскільки, як мінімум потрібно проводити аналіз в лабораторії.
Молочну галузь, наприклад, фальсифікують найбільше. У продуктах замінюють молочний жир на пальмове масло, додають антибіотики. Найчастіше фальсифікують вершкове масло, потім молоко, сир, йогурти та кефір»,
— коментує експерт.
У разі отруєння він є підставою для звернення в контролюючі органи.
«Якісний продукт надто дешевим бути не може. Припустимо, на стандартну упаковку масла йде 4 літри молока, а собівартість літру — 9 гривень. Відповідно, якщо ви бачите масло за 18 гривень, то у вас мають виникнути запитання»,
— розповідає Максим Гончар.
«Таку продукцію виготовляють у підпільних цехах і видають за домашню. Близько 50% такої фальсифікації»,
— додає експерт.
Інформація про перевірки дозволить оцінити репутацію магазину чи кафе. Якщо під час перевірки були виявлені порушення — це привід звернути увагу на якість продуктів і, можливо, не купляти їх в такому закладі.
Джерело: Опендатабот
Отримуйте аналітику від Опендатабот в Телеграм каналі
Канал Опендатабот